lördag 29 mars 2014

30. H.-K. Rönblom: Mannen som höll sig undan


Rönbloms tionde deckare om Paul Kennet börjar och slutar med korta avsnitt som utspelar sig i Komolac i dåvarande Jugoslavien. Sedan äger handlingen rum i Fogdeböle, en norrländsk residensstad vid en älv. Med tanke på författarens bakgrund undrar jag om inte förebilden är Umeå.

Där befinner sig Paul Kennet för tillfället som vikarierande rektor vid läroverket. Han får tips om en banankartong full med kommunala handlingar, som den förre drätselkamrern samlat ihop som underlag för en stadshistorik. Samtidigt kommer en bokförläggare till stan och äter lunch med chefredaktören för lokalorganet Fogdeböle Härold. Som författaren lakoniskt konstaterar: "liberala landsortstidningar brukar vara ärftliga på svärdssidan", och chefredaktör Gottström har mycket riktigt efterträtt sin far. En kusin till honom, Percy, med förflutet som fransklärare på läroverket, sägs nu under pseudonymen Mark Pennington ha skrivit en nyckelroman, som handlar om en dödförklarad man som kommer tillbaka för att hämnas. Percy antas ha dött under kriget i Algeriet och bokförläggaren meddelar att han nu är på väg till Fogdeböle. Percys död har varit förutsättningen för ett antal nu levande fogdebölingars bekväma tillvaro och nyheten utlöser därför aktivitet på flera fronter. Släkten Gottström och deras anknytningar får anledning att både se över testamenten och annat. Banankartongen eldas upp i valborgsmässobålet, därav bilden på omslaget.

Miljön och tematiken känns igen från tidigare Rönblom-böcker. Det är en småstad där någon eller något hotar den jämvikt som härskat i generationer. Paul assisteras den här gången varken av hustrun Lena (mer än mycket kortvarigt) eller systern Susanne, utan av en infödd bibliotekarie, Barbro Teg, som har de kontakter och försänkningar som Paul saknar. Intrigen är välflätad och lämnar inte någon tråd lös på slutet, även om man in i det sista undrar över det semestrande paret i Komolac och vad de har med något att göra. Tidsfärgen är där som vanligt: "Biträdet bakom disken var en lång räkel med smutsgult hår som han försökt göra en beatles-frisyr av; resultatet liknade en hövålm."

Året efter denna bok avled Rönblom, så det blev inte fler deckare om Paul Kennet. Som avslutning på projektet följer här (som för en annan amatördetektiv från samma tid) en sammanställning över när böckerna utspelar sig - de är, som kan ha framgått, ofta möjliga att placera direkt i tid, och de övriga kan sorteras in däremellan:

Död bland de döda: 24 mars till 1 april 1953
Höstvind och djupa vatten: 17 augusti till 23 september 1954
Skratta, Pajazzo: sommaren 1955 eller 1956
Döden i grytan: februarilovet 1957
Tala om rep: augusti och hösten 1957 eller 1958
Senatorn kommer tillbaka: maj 1958 eller 1959
Krans åt den sköna: midsommaren 1960
Död men obegråten: maj och sommaren 1961
Bok över obefintliga: 1 till 9 september 1961 samt 18 juli 1962
Mannen som höll sig undan: 21 april till 13 maj 1964

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar